Na Čemšeniku gostili z divjim česnom

Divji česen ali čemaž v Sloveniji sicer ni najbolj razširjena rastlina, bi pa prav tako težko rekli, da je nepoznana. Še najbolj pravilno rečeno bi bilo, da je poznana premalo, še manj pa jo uporabljajo. Poleg premalo poznavanja k majhni uporabi zagotovo prispeva tudi strah, saj ni ravno neznano, da čemaž mnogi zamenjujejo predvsem s šmarnico. Slednja je za razliko od čemaža strupena in smrtno nevarna.
V Zasavju o čemažu osvešča in informira tudi Turistično društvo Čemšenik. Tradicionalno prireditev Čemažev dan vsako leto organizirajo v aprilu ali maju od leta 2010. Na severnih in senčnih pobočjih Čemšeniške planine čemaž lepo uspeva. Domačini, ki ga poznajo, ga nabirajo in uporabljajo, z njim pa na društvu seznanjajo tudi druge.

Za pokušino tudi jedi
»Na prireditvi člani društva prikažejo rastlino in opozorijo na njene glavne značilnosti za prepoznavanje. Obenem obiskovalcem pokažejo tudi podobne rastline, ki pa so strupene. Jesenski podlesek, šmarnica in bela čmerika. Članice društva pripravijo jedi iz čemaža ali z dodatkom čemaža. Obiskovalci lahko pokušajo namaze, različne vrste pesta, potice, juhe, kruh, pecivo in še veliko vrst jedi. Recepte dobijo v kuharskih knjigah, na internetu, pa tudi sami improvizirajo glede na svoj okus,« pravi Andrej Lebar iz društva.
Obiskovalci v glavnem prihajajo iz lokalnega okolja, a tudi iz širšega območja Zasavja in od drugod. Nekateri obiščejo prireditev slučajno, ko se odpravljajo na Čemšeniško planino ali se pripeljejo mimo s kolesom. Zadnji dve leti na prireditvi sodelujejo tudi otroci iz PŠ Čemšenik. Tudi oni pripravijo kakšno čemaževo jed in nastopijo s kulturnim programom. Tradicionalni del dneva čemaža pa postaja tudi obisk bifeja na Čemšeniku. Obiskovalci so se namreč že kar navadili, da zavijejo tudi v lokal Pr’ Jadri, ki je tudi sicer postojanka vsakodnevne kave in piva. Šefinja Jadranka Ferlin si je tudi sama ogledala stojnice. “Zanimive in okusne dobrote, moram priznati. Verjetno bom kakšno pripravila tudi sama,” pravi.

Foto: Jadranka Ferlin