Most delno zaprt, v naselju popolna zapora ceste

Na Savi pri Litiji so v letošnjem letu po dolgem zaprtju odprli obnovljeni most, ki naselje povezuje z zasavsko regionalno cesto za Ljubljano in Celje. Gre za edino prometno in peš povezavo naselja in okoliških hiš z nasprotnim bregom, razen mosta v Litiji. Most, ki je dolg 86 in širok 5 metrov in je zaradi stanja bil dalj časa zaprt tako za promet, kot tudi za pešce, je v lanskem avgustu zaradi poplav utrpel precej škode. V sanacijskem projektu so ga stabilizirali z jekleno palično konstrukcijo in zamenjali nekatere poškodovane lesene dele, vse ostalo ostaja enako.
Napovedano je bilo tudi, da bodo po sanaciji veljale tudi enake prometne omejitve. A po odprtju sredi maja stvari spet potekajo polovično. Promet je dovoljen le za stanovalce, kmetijsko mehanizacijo, komunalo in intervencijska vozila. »Takšna prometna ureditev je zaradi neustreznosti prometnice za preusmeritev ostalega prometa. Trenutno je cesta v stanju modernizacije in je zaprta, zato ni primerna za večje prometne obremenitve,« pravijo na Občini Litija.

Do konca septembra zaprta lokalna cesta
Na vprašanje, ali so prenovitvena dela dokončana v celoti, ali pa se kaj še čaka pravijo, da je most sedaj odprt za promet in prevozen, prenovitvena dela so zaključena. Poleg omejitve prometa preko mosta je v naselju Sava, na nasprotnem bregu od regionalke, tudi popolna zapora. »V naselju Sava je popolna zapora zaradi sanacije lokalne ceste LC 208070 (Litija-Sava) po poplavah 2023. Navedena lokalna cesta bo popolnoma zaprta do 30. septembra 2024. V tem času je lokalni promet preusmerjen na druge poti, kar seveda povzroča občasne zastoje in podaljšanje potovalnih časov. Vse nujne službe in stanovalci imajo omogočen dostop, vendar je za ostale uporabnike ceste potrebna uporaba obvoznih poti,« pojasnjujejo na Občini.

Foto: ČZ