Minuli konec tedna je na Podkumu pri Zagorju ob Savi bilo jedače in pijače kot že dolgo ne. Reklo bi se celo lahko, da je potekal pravi kuharski, vinarski in društveni festival. A ni bil festival, ampak dobrodelno druženje Chefi na pomoč za pomoč znanemu gostišču Hiša domačih okusov pr’ Čop, na katerem so kuhali kuharski mojstri in stregli pijačo znani vinarji z različnih koncev Slovenije, dobrote pa so ponujali tudi različna društva in posamezniki. Gostišče je utrpelo škodo zaradi požara, ki je nastal zaradi električnega stika. Posledično je zagorelo v kuhinjskih prostorih, uničilo veliko jedilnico, znano sicer kot viteška dvorana, plameni in dim pa so sled pustili tudi v nadstropju višje.
Pomoč so ponujali z različnih koncev stanovski kolegi, vinarji, društva in posamezniki, a Čopovi so se odločili, da si jo prislužijo s kuhanjem. Namesto siceršnjega, klasičnega zbiranja denarne pomoči, so obiskovalci kupili vstopnico v višini 30 evrov, v zameno pa so lahko poskusili različne jedi in vinske kapljice mojstrov na stojnicah pod gostiščem. Za brbončice so bile na voljo specialitete ali značilne jedi posameznih slovenskih predelov, različne sladice, hladne jedi, različna vina, pivo, sokovi in še in še.
Prireditve so se udeležili številni obiskovalci z različnih delov Slovenije, prišli so tudi motoristi. Kuhalnico je vihtel tudi Lojze Čop.
Znamo stopiti skupaj
Čopovi so bili veseli in ganjeni spričo odziva, ki so ga bili deležni tako s strani stanovskih kolegov, kot tudi drugih, ki so kakorkoli pomagali in obiskovalcev. »Sam lahko rečem le hvala Slovenija, hvala dobri ljudje, hvala sosedi, hvala prijatelji, hvala kuharji. Neverjeten odziv, vreme, dobra hrana, ljudje dobre volje, podpora neverjetna. Celo posestvo je zapolnjeno z dobro hrano, z ljudmi, vsi uživajo, hladna pijača… Lahko samo rečem hvaležen sem do neba in še dlje. To je naša Slovenija, Slovenija, ko skupaj stopi, ko pokaže, kaj zna skupaj narediti, ko gre nekomu za nohte, se vsi potrudijo. Hvala lepa za obisk, hvala lepa za podporo,« pravi Lojze Čop.
Vesel, da je pomagal prijatelju, je tudi kuharski mojster Miran Ojsteršek, ki je bil glavni pobudnik prireditve in ki se je iz vrst kolegov prvi oglasil Čopovim. Ta dobrodelna prireditev pa ni prva, ki so se jo kuharski mojstri lotili skupaj.
»Mi, kot kuharji chefi, smo se zbrali že v času korone, ker nismo mogli delati. Na drugi strani pa smo imeli ljudi, ki so morali delati in to so razni javni zavodi in službe, ki so skrbeli, da smo na konec koncev varno prešli tisto obdobje. Takrat smo se odločili, da za te ljudi naredimo nekaj dobrega. Da jim kuhamo. Ti ljudje so bili takrat najbolj ogroženi. In tako je ta naša dobrodelnost takrat šla čez vso Slovenijo. Zbrali pa smo se tudi tokrat, ko je naš Lojze doživel zelo neprijetno situacijo in se spet združili kolegi, ki smo ustanovili Chef scare. Veseli smo, da smo uspeli privabiti tako veliko število ljudi, da smo zanje lahko skuhali nekaj dobrega in da na ta način pomagamo Lojzetu ter damo Sloveniji vedeti, da znamo stopiti skupaj,« pravi Ojsteršek.
Ponudbo okušali tudi znani
Kuharski mojster Iztok Gumzej iz zasavske Garažne kuhne se je med vsemi dobrodelnimi ponudniki na prireditvi edini ojunačil in tudi zapel v duetu z diđejem Miranom Rusom. Med številnimi obiskovalci sta iz vrst znanih slovenskih obrazov v podporo gostišču prišla tudi zagorski župan Matjaž Švagan in pevka ter voditeljica Darja Gajšek Jankovič. Župan v prostem času tudi sam rad poprime kdaj za kuhalnico in je bila prireditev kot nalašč zanj poleg solidarnosti tudi radovednost poskušanja drugih jedi in receptov. Prav tako navdušena kuharica pa je tudi Gajškova. Na prireditvi sicer ni kuhala ali nastopala, se je pa v pogovor zapletla s kuharskimi mojstri ter obiskovalci in z veseljem poskušala recepte drugih. »Oh, toliko je različnih stvari, ki jih želim poskusiti, da sploh ne vem, ali mi bo uspelo priti do konca in okusiti vse. Sem sicer že začela in na dobri poti, kako bo, bomo pa še videli,« pravi. Na prireditev je prišel tudi radeški župan Tomaž Režun.
Čopovi se zahvaljujejo vsem, ki so priskočili na pomoč: Miran Ojsteršek (gostišče Oštirka), Marko Pavčnik (Pavus, grad Laško), Branko Podmenik (BP kulinarika), Dejan Mastnak (Kulinarium), Iztok Gumzej (Garažna kuhna), Gostinsko podjetje Trojane (donatorji), Boštjan Palčič (Gastrofuzija), Simon Ceglar (Simon’s BBQ), Vinska klet Krško, Jeruzalem Ormož, Penine Mastnak-Frelih, Janez Kmetič (Cviček in Modra Frankinja), Rezi in Benči Žonta (odojek), Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Koranti Poetovio Ptuj, Roman Medved in Nevenka Borlak (suhe mesnine), več društev Kmečkih žena iz okoliških krajev (Čemšenik, Dole pri Litiji, Polšnik, Podkum …), Miran Rus (ozvočenje), Miha Poboljšaj s svojo ekipo, Gasilci Podkum, Rdeči križ Zagorje ob Savi, ne smemo pozabiti še vseh ostalih posameznikov, ki so donirali denar, material ali svoj čas (toliko jih je, da ni možno poimenovati vseh, brez da bi koga pozabil).
Foto: ČZ in arhiv Čop