Današnje popoldne je na ploščadi v Zagorju ob Savi bilo pisano kot skorajšnje jesensko listje. Mlado in staro v vseh barvah se je namreč trlo na prvem kulinaričnem festivalu Zagorje ob žlici. Občina Zagorje, Gastrofuzija in Delavski dom Zagorje so pripravili gurmansko prireditev, na kateri so se predstavile nekatere kuhinje od blizu, daleč in tudi precej daleč. Na pokušino so bile jedi iz domačih revirjev, iz nekaterih drugih delov Slovenije, pa tudi iz bolj oddaljenih dežel. Med slednjimi je bilo moč med drugim okusiti tudi albansko in celo japonsko hrano.
Iz domačih loncev se ni kadil le knapovski golaž, funšterc in druge za te kraje značilne jedi, ampak tudi kulinarična novost, imenovana Burger mandeljc. Gre za črno štručko z dodatki, za katero upajo, da bo hitro našla pot do ljubiteljev.

Kljub različnim cenam ponujanih jedi so bili obiskovalci številni in tudi okušali so jedi različnih kuharjev. Kje je bila največja gneča, je težko reči, saj so okusi različni.
Prireditev ni bila le za razvajanje brbončic ampak tudi vesele urice za najmlajše.

Zanje je bil postavljen napihljivi grad, kuharske delavnice, lokostrelstvo, ustvarjalni kotiček, preizkusili pa so se tudi v vožnji z avtomobilčki na posebej postavljenem poligonu s prometnimi znaki.

Poskrbljeno je bilo tudi za glasbo in zabavo, na svoj račun pa so prišli tudi ljubitelji kave. Zanje je bila namreč postavljena prav posebna stojnica. Poleg drugih, ki so sodelovali na festivalu, je svojo stojnico imela tudi policija.

Po obisku sodeč je prireditev, četudi prva tovrstna, privabila vrsto obiskovalcev, zato zagotovo ne bo ostala edina, ampak je pričakovati kakšno tudi v prihodnje.

Foto: Č. Z.