Pevec legendarne zasavske skupine Orlek Vlado Poredoš ima po novem svoje pivo. Poimenovano, kakopak, Orlek, ustvaril pa ga je njegov najstarejši sin. Odločil se je iti na lastno poslovno pot varilca piva in nastalo je pivo Orlek. Njegova je ideja, znamka, okusi, oblika in proizvodnja, za oblikovanje vizualne ideje je poskrbel Dušan Kastelic, ime pa je, kot glasbena skupina, povzel po domačem imenu zagorskega hriba, kjer Poredoševi stanujejo. »Ja, zdaj smo zasavski pivovarji,« pravi. Gre namreč za družinsko delo. Glavni je sin, pomaga njegova žena, mama, brata in seveda Vlado. »Sam bom pomagal pri promociji, pa poskusim ga tudi rad, haha« pravi. Tako imajo odslej majhno domačo pivovarno, prav tako poimenovano Orlek.
Posebna voda
Čeprav sam ni pivovar, pozna dosti stvari. »Pri našem pivu veliko vlogo igra voda kot ena od sestavin. V našem naselju jo dobivamo s Partizanskega vrha in je bogata z železom, kot taka pa odlična ne le za pitje na sploh, ampak tudi kot sestavina za pivo« pravi.
Tako je nastalo pivo v treh različnih okusih. Svetlo je lahkotno, osvežilno, rdeče rahlo sadno, karamelno, temno pa je tipično pivo. Vsa so alkoholna, naredijo pa tudi kakšnega posebnega, na primer iz kostanjevega medu. Vlado se sam sicer ni dobesedno in popolnoma podal v pivovarstvo, vseeno pa pridno pomaga, kolikor se da. Začeli so počasi, lokalno, nadaljujejo regionalno, ciljajo tudi širše. Kar je zelo pomembno in kar ga tudi nadvse veseli, podprli so jih tudi Orleki. »Na kratko rečeno so navdušeni. Tudi poskusili so že vse tri sorte. Smo razširjena družina in bom vesel, če bomo kot skupina tudi mi nastopili kdaj na kakšni predstavitvi,«.
Pivovarno so uredili doma. Dozidali so prostor in drugega dodatno uredili. Vse skupaj je šlo pravzaprav hitro. Od ideje do finala, torej trenutka, ko so ponudili prve steklenice, je trajalo le dobro leto.

Tradicionalna, ročna proizvodnja
Varijo na tradicionalni način, ročno, brez elektrike in električnih orodij, v bakrenih kotlih.
Ročno poteka vse od vlitja vode v kotel do prodaje piva. »Postopek je zanimiv, traja dva meseca, da pivo lahko ponudiš kupcu. Enajst ur je potrebno, da se zvari, dva tedna da pivina fermentira, tri tedne da karbonizira oziroma dobi mehurčke, potem še najmanj štiri tedne da odleži,«.
Vrst piv je v Sloveniji kar nekaj, konkurenca močna, kupna moč kakršna pač je. Je prostor za še eno? »Najti je treba svojo nišo, je pa še prostor za pivo tudi v Sloveniji kljub že obstoječi konkurenci,« meni.
Trenutno v Sloveniji ni veliko pivovarjev s tradicionalnim, ročnim načinom varjenja. S tem se, kolikor je znano Poredoševim, trenutno komercialno ukvarjata samo dva. Vladov sin kot glavni trenutno vse še zmore sam, v prihodnosti pa bo verjetno potrebna okrepitev, sploh, če bo proizvodnja povečana. Njihova piva imajo tudi medicinske učinke. V bakrenih kotlih zvarjeno pivo ima tudi blagodejni vpliv na človeški organizem. Prvič so ga javno predstavili ta teden na Mrzlici.
Sicer pa je to letos že druga posebna stvar v zvezi z Orleki. Pred kratkim so namreč v domačem Zagorju dobili tudi kip rudarskega škrata Perkmandeljca, ki je z Orleki tesno povezan. O tej zasavski rudarski maskoti so Orleki namreč ustvarili tudi skladbo.
Legendarni Orleki dobili zanimivo obeležje
Foto: ČZ
